1940
Η Φαντασία του Walt Disney, σε σκηνοθεσία Ben Sharpsteen, περιέχει μουσική των Bach, Tchaikovsky, Dukas, Stravinsky, Beethoven, Mussorgsky, και Schubert, χορογραφημένη με κινούμενα σχέδια .
1941
Το τηλεοπτικο δίκτυο CBS παρουσιάζει την Country Dance Society, την πρώτη χορευτική ομάδα με εβδομαδιαία εκπομπή τις Κυριακές.
 
 
1942
Το For Me and My Gal είναι το κινηματογραφικό ντεμπούτο του Gene Kelly , που συμπρωταγωνιστεί με την Judy Garland . O Busby Berkeley σκηνοθετεί τις δραματικές σκηνές και ο Bobby Connolly χορογραφεί.
1943
Το Lamentation , σε χορογραφία και ερμηνεία της Martha Graham , κινηματογραφείται σε φίλμ 16χιλιοστών απο το ζεύγος Moselsio, και προλογείται με μία σύντομη κινηματογραφική συνέντευξη του κριτικού χορού John Martin, με θέμα τον σύγχρονο χορό.
 
1944
Cover Girl από τον Gene Kelly .
1945

Η Kitty Doner και η Pauline Koner εγκαινιάζουν μία τηλεοπτική σειρά χορού στο CBS η οποία ονομάζεται Choreotones.

Η Valerie Bettis γίνεται μόνιμος χορογράφος για το Paul Whiteman Show , χορογραφώντας ένα 15 λεπτο κάθε εβδομάδα.
Η ταινία A Study in Choreography fοr Camera , της Maya Deren , δημιουργεί έναν νέο κινηματογραφικό χώρο για τον Talley Beatty .
 
1948

Ο Michael Powell και ο Emeric Pressburger σκηνοθετούν το Red Shoes, με τους Moira Shearer, Leonide Massine, Robert Helpmann και την Ludmilla Tcherina.

1949
Ο Stanley Donen και ο Gene Kelly σκηνοθετούν το On the Town , ο Kelly χορογραφεί και πρωταγωνιστεί με τους Frank Sinatra , Jules Munshin , Vera - Ellen , Betty Garrett και την Ann Miller, σε ένα remake του musical του Broadway που είχε ανέβει το 1944, εμπνευσμένο απο το μπαλέτο Fancy Free, χορογραφημένο από τον Jerome Robbins .
 
Στο Crystal Ball την πρώτη ημίωρη αποκλειστικά χορευτική εκπομπή της τηλεόρασης, παρουσιάζονται το Cinderella , χορογραφημένο από τον George Balanchine με τους Herbert Bliss και Tanaquil LeClerq , και το Wild West, χορογραφημένο απο τον Todd Bolender με τους LeClerq και την Patricia McBride .